In de wereld van.... Tortilla’s!

In de wereld van.... Tortilla’s!

Tortilla’s zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van de Midden-Amerikaanse en Mexicaanse menukaarten. Deze ongezuurde, platte flatbreads worden vaak bereidt met een basis van meel of maïs en je kan ze op oneindige manieren benutten. We kennen ze eigenlijk allemaal wel, de tortilla’s, maar wat is nou eigenlijk de geschiedenis van deze lekkernij? Wat is hun afkomst en hoe kun je zelf een tortilla maken?

Tortilla's

De tortilla’s werden bedacht door een Maya-boer voor zijn hongerige koning. Ze werden gemaakt van maïs en ontstonden ongeveer 10.000 jaar voor Christus, een flinke tijd geleden dus. De naam ‘tortilla’ heeft het te danken aan de Spanjaarden, het betekent in het Spaans letterlijk ‘kleine cake’.

94% van de Mexicaanse bevolking eer elke dag tortilla’s, het hoort dus bij hun manier van leven. Een handige moderne uitvinding is de tortilla pers, deze is ook in Mexico erg populair geworden de laatste jaren. De tortilla’s maken is met zo’n pers erg gemakkelijk. Maak je favoriete deeg, kneed het goed, rol er een bol van, plaats het in het midden van de tortilla pers en druk de pers goed dicht. Wacht tot de tortilla een mooi geheel vormt en helemaal gaar is, haal het uit het ijzer en vul het met de lekkerste ingrediënten als gehakt, kip, sla, maïs, salsa saus of andere lekkernijen. It’s all yours, maak er een feestje van, met tortilla’s zijn er zoveel lekkere mogelijkheden te bereiden! Inspiratie nodig? Bekijk onze aanrader, de Mexicaanse enchilada’s uit de oven!

Er zijn wat belangrijke factoren die een rol spelen wanneer u een tortilla selecteert en serveert, laten we samen even kijken naar de belangrijkste.

De grootte – Ja, je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je hebt zoveel lekkers op je tortilla wrap gedaan, dat je hem niet meer krijgt dichtgevouwen. Dan is het verstandig om van tevoren eens te bedenken wat je nu eigenlijk precies wil maken. Er zijn per gerecht namelijk verschillende grootten tortilla wraps. Een

burrito heeft een grotere omvang nodig dan een zachte tac. Ben jij een grote eter? Kijk dan eens of een burrito wat voor jou is!

Serveren – Of je nu maïstortilla’s gaat maken of bloemtortilla’s, onthoudt dat ze goed moeten worden gekookt, of goed moeten garen in de tortilla pers. De tortilla’s kun je beter niet in de koelkast bewaren, je kan ze het beste bewaren op de ideale serveertemperatuur.

Een goede bereiding en bewaring is cruciaal in de echte Mexicaanse keuken, zo serveren zij de beste tortilla’s.

(Wikipedia, Tortilla, z.d.)

Terug naar blog