De culinaire reis van de mens

j

Omtrent de wereld van het koken is het soms lastig te begrijpen hoe de mens van het bakken van een ei wordt opgeleid tot het koken van de lekkerste gerechten en maaltijden. Ik denk dat bijna iedereen wel zijn eerste pogingen in de keuken heeft gedaan tijdens het bakken van een eitje of gebakje. Echt goed leren koken is niet makkelijk, het is een avontuur vol ups en downs, proeven en experimenteren. Het kan niet altijd meteen goed gaan, je moet beter worden en niet opgeven!

Dit blogje gaat over hoe de mens zijn kookkunsten door de tijd heen gemiddeld genomen ontwikkelt. Als kinderen staan velen van ons voor het eerst naast onze ouders of grootouders in de keuken, gefascineerd door de geuren en geluiden van die door onze kleine oortjes heen suizen. Onze eerste stappen in de culinaire wereld beginnen dus vaak met het roeren in beslag, het uitdelen van deeg en het kneden van het te lekkere koekjesdeeg. De keuken wordt eigenlijk net een soort speeltuin waarin we onze nieuwsgierigheid en smaak ontdekken.

Naarmate we opgroeien, verschuift onze relatie met koken. Het wordt meer dan alleen een hobby of een verplichte bezigheid; het wordt een vaardigheid die we willen en moeten beheersen. We beginnen vrijwel altijd met het bereiden van eenvoudige gerechten, zoals pasta met saus uit een pot of een gebakken ei. Het zijn de gelukte receptjes die ons stimuleren om verder te gaan, om beter te worden en beter om te gaan met nieuwe smaken en ingrediënten.

Vaak zijn het de fouten die ons het meeste leren. Verbrande maaltijden, te zoute gerechten of mislukte bakexperimenten zijn een deel van de reis naar het worden van een goede keukenprins(es). Maar juist deze misstappen leren ons goed koken. Een snufje meer van een kruiden, een vleugje minder van dat, je gaat beter op gevoel kunnen koken.

Met de opkomst van kookshows op televisie, kookboeken en online tutorials worden mensen steeds meer geïnspireerd om hun kookvaardigheden te verbeteren. We kijken en leren van professionele koks, ontdekken nieuwe technieken en durven te experimenteren met gedurfdere smaakcombinaties die we voorheen misschien als te heftig of vies zagen.

Naarmate de jaren verstrijken, ontdekken we onze eigen kookstijl. Sommigen omarmen bijvoorbeeld de Franse keuken, anderen worden geïnspireerd door de pittige smaken van de Aziatische gerechten, heerlijk. We verzamelen recepten als een soort schatten en passen ze aan onze eigen smaak aan, terwijl we trots zijn op onze culinaire creaties. Vaak komen gerechten dan wel iedere maand wel weer een keertje terug, daarom geef ik ook als tip, sla de lekkere creaties op! In een mapje of in je computer, dan vergeet je ze in ieder geval niet!

Terug naar blog